Levendula mentával

A kísérő-ízekkel készülő szörpjeim alapja is a levendula-szörp. Ehhez keverem a kísérő-ízt adó szörpöt 3 - 1 arányban.
A mentaszörp készítése kicsit eltér a levendula feldolgozásától.
Hozzávalók:
3-4 maréknyi menta
1,5 liter víz
1 kg cukor
1 teáskanál citromsav
2 citrom leve és reszelt héja
1 teáskanál nátrium-benzoát
Elkészítése:
A frissen szedett mentát megmossuk és durvára összevágjuk. Beletesszük a hideg vízbe és egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. A citromokat megmossuk és sárga héjukat szintén a mentához tesszük.
Másnap felforraljuk és a forrás után néhány percig főzzük, majd leszűrjük és visszaforralva feloldjuk benne a cukrot. Ekkor a citromok levét, a citromsavat és a nátrium-benzoátot is hozzáadjuk. Forrón üvegekbe szűrjük és dunsztoljuk.
A menta-szörp önállóan is nagyon finom, de ízesíthetünk vele más szörpöket, gyümölcslevest és teát, limonádét is.
